Aktuálnĕ

iSpindel na ležáku propadl

Po radostném dokončení  této pomůcky, nastalo veliké očekávání od jeho použití. Deklarované vlastnosti jsem nanečisto odzkoušel, všechno fungovalo a dávalo naději, že bude fungovat i ve skutečném nasazení. A iSpindel byl vhozen ne do jámy lvové, ale do budoucího 12° ležáku. A děly se věci, které se daly očekávat, ale i v různých pramenech se paušalizovaly. Jde o zobrazení hustoty.… Celý článek >

 

Válcový mačkač s pohonem

Standardní válcový mačkač lze pořídit od mnoha výrobců i prodejců takřka v jednotném provedení.    Jedná se o dvouválcový přístroj s pohonem na lidské sádlo prostřednictví kliky. Násypka pojme cca 3kg sladu. Před použitím je ho nutno doplnit o nádobu pro namačkaný slad a pevně zafixovat pro pohodlné točení klikou. Po testovacím klikovém mačkání, jsem se rozhodl, pro doplnění o… Celý článek >

 

Chmel 2018

Report s výsledky sklizně ŽPČ pro rok 2018 nebude optimistický. Rok byl nadměrně suchý a teplý, léto skoro středomořské. Po jarním probuzení  a zavedení babek na dráty, to vypadalo s chmelovou vegetací velice nadějně.   Ale neříkej hops, dokud chmel nenaroste… Zelená hmota přibývala, ale na květ  chmel nenasazoval.   Se vzrůstajícími teplotami začalo též přibývat zažloutlých listů a i růst… Celý článek >

 

iSpindel – elektronický hustoměr

Každý pivní domavarník má alespoň jeden z několika existujících nástrojů na měření stupňovitosti mladiny. Já jsem napřed používal hustoměr s odměrným válcem, následoval refraktometr, který si vystačí s kapkou roztoku a rychlostí odměření předchozí předčí. Toto je zvlášť markantní při fermentaci, kdy sledujeme průběh prokvašení mladého piva a odebíráme vzorky z kvasné nádoby s rizikem zavlečení infekce. Před časem se objevil… Celý článek >

 

Teploměr IKEA – FANTAST

Po mnoha negativních reportech lidí z domovařičské komunity s teploměrem Fantast z Ikey, jsem si ho pořídil, abych jej také otestoval. Prvním úkonem bylo otestování přesnosti, pro vařeni piva byla dostatečná (+-) 1°C. Teploměr je primárně určen pro kuchyňské použití, např. pečení masa, není určen pro měření tekutin ponořením sondy čidla včetně kabelu, anebo v prostředí páry. V případě, že dojde k… Celý článek >

 

Dochlazovací smyčka na spodně kvašené ležáky

Mým čerpacím a chladícím modulem  http://www.tourdebier.cz/francek/cerpaci-a-chladici-modul/ jsem schopen ochladit mladinu z teploty  80°C na teplotu o cca 1°C vyšší než je teplota chladící vody (v létě 15°C v zimě 10-11°C) za méně než 10 minut. Rychlost výborná, ale teplota mladiny na zakvašení ležáku stále vysoká. Na dochlazení jsem doposud používal umístění kvasné nádoby do lednice, kde dochlazení alespoň na 12°C trvalo… Celý článek >

 

Stojan pro protitlaký stáčecí strojek

20171103_154500

Jako stojan pro protitlakou stáčečku jsem původně použil upravenou truhlářskou svěrku. http://www.tourdebier.cz/francek/staceci-strojek/ Zkušenosti byly docela pozitivní,  porovnáním s ručním přidržováním stáčecí hlavy v hrdle láhve neporovnatelné. Ale stále jsem se zaobíral myšlenkou na využití litinového stojanu na vrtačku. Nedávno mě napadlo otočit pohyblivou část na vodící tyči a tím dosáhnout přítlaku na hrdlo lahve pomocí původně zvedací pružiny. Do objímky jsem… Celý článek >

 

Chmel 2017

20170803_121819 (2)

  Ač je to k nevíře, letošní usušený chmel je již pod střechou a rovnou v lednici…Odrůda: Žatecký poloraný červeňák. Letos jsem mladé výhony důsledně odstranil až na staré dřevo, jednou přihnojil Cereritem, občas zalil, zavedl na drátky (provázky) a jako každý rok napjatě čekal. Překvapivě jen do 3. srpna, což je nejčasnější sklizeň v mé chmelařské historii. Chmel vykazoval všechny hlavní znaky optimální… Celý článek >

 

Raspberry Pi3 & Craftbeerpi

Doposud jsem k řízení varny používal program Brauanlage, běžící pod WIN, s dvoustavovým řízením, výstup byl na paralelní port a zařízení bylo doplněno o optické oddělení a silovou část. Pro lepší regulaci soustavy jsem použil výstup pro nastavení časů běhu míchadla, jako pomocný PWM regulátor. Čas oponou trhnul a na jevišti se objevilo mnoho nových zajímavých komponentů, jako stvořených pro „apgrejdování“… Celý článek >

 

Vynikající pracovník

20170219_095902

Konečně došlo i na mou osobu. U příležitosti dalšího symetrického jubilea jsem byl slavnostně oceněn skoro medailí  –  VYNIKAJÍCÍ PRACOVNÍK OBORŮ  PIVO * SLAD * VÍNO * NEALKO – . Návrhy na mé vyznamenání se prý obešly bez jakékoli kontraverze… Je mi velkou ctí takové ocenění obdržet, Karle…..   Pár snímků ze slavnostního ceremoniálu Medaile i s etuí…