O nás

Nechte své chuťové buňky inspirovat pivními skvosty vyrobenými technologií „homebrewing“, dodávající každému druhu jedinečnou chuť, kořeněnou radostí z dobře odvedené práce.

První várka nového vltavotýnského piva Ležák Francek byla založena 27. ledna 2008. Bylo tím navázáno na vaření piva v Týně nad Vltavou a započala tím historie dnes již tradičního nano pivovaru jménem Františkův pivovar.

Ležák Francek & Františkův pivovar tak navazují na tradici výroby piva v Týně nad Vltavou.

4 lidem se článek líbí.

Komentáře: 33

Přidat odpověď »

 
  • avatar
    Tomáš

    zdravím kolegu, nabízím vzájemnou výměnu bannerů na našich webech. domacipivovar.webnode.cz

    stačí jenom napsat jak veliký banner mám vytvořit

    díky tadytomas

     
     
     
  • avatar
    Ján Dobšinský

    Vážený pán homebrewar,z veľkým zaujmom som si pozrel vašu stránku a klobuk dole,supermáte dokonca vlastné pivové poháre,krásne tácky a nádhernu sadu Pe,prečítal som si aj to že tieto už nie je možné zohnať ale aj tak píšem ,som už viac ako 30 rokov zberaťeľ pivových etikie a técok,a venujem sa hlavne mikropivovarom a homebrewingu na slovensku aj v Čechách,nie som domácim varičom ale jeho veľkým fanušikom,z vašim pivom a z etiketami som sa ešte na burzách nestretol,a tu na vašej stánke ,a tak sa predsa len pýtam či sa nedá urobiť výnimka,a či mi nemožte poslať aspon zopár vašich etikiet a pivový tácok,ja by sommohol vam výmenou poslať Pe a PT slovenských domácich varičov alebo mikropivavarov,ked nie tak ich veľmi rád aj kupim,len napíšte cenu/aj za celu sadu/,a ja obratom pošlem požadovanu sumu dobierkov plus poštovné k nám na Slovensko,viem nie som veľmi originální,ale pomožte urobiť radosť a rozšíriť zbierku zberaťeľa zo Slovensk,ktorý sa nemá ako k PE Francek dostať,za to vopred veľmi pekne dakujem a ostávam s pozdravom Daj Boh Štastia.Ján Dobšinský ul.t.vansovej 1180/2 05001 revuca Slovensko.

     
     
     
  • avatar
    slamak

    Zdravím kolegu domácího sládka.

    Měl bych také zájem o vzájemnou výměnu odkazů ,bannerů na našich stránkách.

    http://divokypstros.webnode.cz

    slamak

     
     
     
  • avatar
    Francek

    to slamak: Odkaz vytvořen…Můžeš mi na Tvé stránky dát taky jenom odkaz díky…

     
     
     
  • avatar
    leoš

    dobrý den je možné se se mnou spojit,není zde na Vás žádný kontakt?děkuji.

     
     
     
  • avatar
    Francek

    Poslána SZ.

     
     
     
  • avatar
    Jarek76

    Ahoj nemáš prosím info o nefunkčnosti fora http://www.vařímpivo.cz

     
     
     
  • avatar
    Francek

    Ahoj,
    nemám, a nemám ani spojení na administrátora, ani na moderátory. Asi jsou nedodrženy smluvni podminky

     
     
     
  • avatar
    Mosquit

    Ahoj,
    psal jsem majiteli stránek hned první den, kdy to nešlo. Zjistil, že asi „zapomněl“ zaplatit za provoz, protože mu emaily s připomenutím chodily do jiné schránky, než normálně používá.

    Psal, že to zařídí, dost možná to už poslal, ale ještě peníze nedorazily / nebylo vyřízeno. Kdyžtak se zítra poptám co a jak je za problém.

    Chtěl jsem napsat do Tvého fóra, ale nějak nevím kde se zaregistrovat… 🙂

    Ivoš / Mosquit

     
     
     
  • avatar
    Francek

    Díky za info,
    registrace je jednoduchá, v pravé části stránky nahoře.

     
     
     
  • avatar
    Mosquit

    Ahoj,
    tak majitel napsal že během víkendu by to mělo být OK.

     
     
     
  • avatar
    Aleš Dvořák

    Dobrý den, jsem z Jindřichova Hradce a vůbec jsem netušil, že je v Týně nějaký soukromý pivovařič. Můžete mi prosím napsat na email kde Vás v Týně najdu? Rád zajedu.

    Díky Dvořák Aleš

     
     
     
  • avatar
    Francek

    Zdravím,
    až budete mít náladu, tak se předem ozvěte.

     
     
     
  • avatar
    Luboš

    Dobrý den. mohu se zeptat jak máte vyřešenou spilku a chlazení ve spilce, jak máte vyřešen ležácký sklep + chlazení a co používáte jako ležácké tanky. děkuji za odpověď

     
     
     
  • avatar
    Francek

    Zdravím,
    spilkou je KEG sud 50l, s výpustným kohoutem, který při kvašení spodních piv dám do lednice a tam nastavuji teploty pro kvašení ( při svrchních pivech nechám v místnosti) , po vykvašení přetočím do 15 l KEGů a dám to té samé lednice ležet při snížených teplotách.

     
     
     
  • avatar
    Pedro

    Dobrý den,
    jako varnu a následně spilku používám nerez hrnec Bergland 50l. Chtěl bych osadit výpustný kohout (nebo více?). Neporadil by někdo zkušený, v jaké výši ode dna by měl být spodní okraj šroubení? Díky za názory!

     
     
     
  • avatar
    Francek

    Doporučoval bych asi 1cm ode dna, menší množství stržených kvasnic, anebo chmelového mláta…

     
     
     
  • avatar
    Francek

    Asi 1cm ode dna, z důvodu menšího strhávání kvasinek, anebo chmelového mláta ….

     
     
     
  • avatar
    Ondřej Šotola

    Dobrý den, jsem sběratel pivních tácků a chtěl jsem se Vás zeptat, zda nemáte nějaký Váš pivní tácek na prodej? Děkuji za odpověď.

     
     
     
  • avatar
    Francek

    Díky za optání, ale nemám.

     
     
     
  • avatar
    Květa

    Ahoj, zdravíme z Kralup. Kdy jedete do Jáchymova? My poslední týden v srpnu. Ozvěte se třeba na e-mail kocianovaKVETA@seznam.cz Květa a Vláďa

     
     
     
  • Ahoj,přivezli mně poštou živé kvasnice a naměřil jsem teplotu 23°C,oslabí je to?Děkuji Ivan

     
     
     
  • avatar
    Francek

    Trochu asi ano, ale myslím, že fungovat budou….

     
     
     
  • avatar
    Šutrák

    Ahoj
    Zdravím kolegu domvarníka.Nechá se někde v Týně koupit vaše pivo nebo eventuelně exkurze? Budeme s naším Zahrádkářským klubem na čundru v Týně a pravidelně vymetáme minipivovary.
    Díky za info
    Šutrák

     
     
     
  • avatar
    Francek

    Moje pivo nikde koupit nejde. Nejbližší minipivovar je V Dražíči.

     
     
     
  • avatar
    petr

    ahoj dávám do kupy minipivoar – mohl bych se stavit a probrat pár věcí byl bych moc rád. dík petr

     
     
     
  • avatar
    Francek

    Šlo by to. Termín?

     
     
     
  • avatar
    P.M.

    Dobrý den,
    dočetl jsem se, že vyrábíte vlatní krígly na pivo. Měl bych zájem o krígly na malé pivo. Bylo by to možné?

     
     
     
  • avatar
    Francek

    Nevyrábím, nemám sklárnu….

     
     
     
  • avatar
    Pavel Kindl

    Dej Bůh štěstí!

    Zdravím do Týna n.Vlt.,
    vařím si doma pro potěchu smyslů a občas zavítám na zajímavé weby – i ten Váš je moc pěkný. Zaujala mne série článků o hradícím ventilu. Objednal jsem si také ventil a potřeboval bych poradit jak je správně nastavit. Doporučil byste mi prosím jaké tlaky jsou vhodné? Nejvíce vařím pšenici, IPU či svrchní Ale, méně ležáky. Nejsem zběhlý matematik, takže švýcarská tabulka s údaji CO2 mi nic moc neřekla. Otázka č.2) mohu hradící ventil ještě připojit k již ležícímu kegu. Vím že jsem stáčel trošku dřív než bych měl. Jde o to, abych si hradicí ventil hned nezapatlal kvasnicemi. Děkuji za info.

     
     
     
  • avatar
    Francek

    Asi tak, tlak na optimální nasycení pšenice je při teplotě ležení 10 st. 2,1 bar, při teplotě 5 st. 1,65 bar. IPA Ale, 10 st. 0,55 bar, 5 st. 0,3 bar. Ležák popř. APA, 10 st. 1,1 bar, 5 st. 0,8 bar. Hradící ventil by se neměl s kvasnicemi potkat, protože se dává na naražeč do CO2 cesty. Pivní cesta je uzavřená.

     
     
     
  • avatar
    rudo

    Zdravím,
    obdivujem Vašu „zábavku“ a so záujmom pridať sa ku skupine mikropivovarníkov, študujem systém varenia a plnenia. Ak je to možné , prosím o link na vysvetlenia plničiek KEG a flašiek. Nie je mi jasný okamih medzi plnením pod tlakom a nasadením uzáveru. (ak je naplnené, odpojením z plničky – pretlak zmizne – pivo nevykypí von?)

     
     
     
  • avatar
    Francek

    Plnění KEGu i lahví funguje na stejném principu.Viz http://www.tourdebier.cz/francek/z-kegu-do-kegu-pod-codva/ Aby pivo při odlehčení tlaku nevypěnilo, je zapotřebí jej optimálně vychladit na teplotu blížící se 0 st. C a tlak při plnění nastavit na přibližně dvojnásobek tlaku na kterém ukončilo ležení pro optimální nasycení CO2. Potom po odlehčenī tlaku nedojde k vypěnění a láhev lze uzavřít korunkou.

     
     
     
  • Přidat komentář
     
    Váš gravatar