Legenda praví

Dne 17. 5. 2003 bylo pěkné odpoledne a tak nic nebránilo tomu začít Tour De Tyn alias Pivní legendy Vltavotýnska. Probíhá to asi tak, že se (nejlépe na kole) přepraví komise do jedné z Vltavotýnských hospod a odborně zhodnotí kvalitu nabízených služeb. A kde jinde začít, než v legendami opředené hospodě v Purkarci! Trochu netradičně se toto hodnocení skládá ze dvou částí, vzhledem k tomu, že se první den dostavila komise kolmo, ale bez foťáku a až následující den šikmo a s foťákem. Taky druhý den nahradil člena komise (Pavew) jiný člen komise (Nod-G).

První dojem

Dojedeš do Purkarce do hospody, tak kde se zastavil čas v roce 1988... Vejdeš a spatříš dobové vybavení, prázdný sál pro 6000 lidí, kamna uprostřed parketu a dva štamgasty sedící na svých oblíbených místech, kouřeje. Zkušený vrchní nabízí pivo a žlutou bez bublinek, všude poletují mouchy, tácky jsou tvaru prohnutého. Záclony váží tunu. Prostě pikantérie.

Report

Purkarec – U Janátů

Slovní hodnocení 17. 5. 2003:
Vešli jsme dovnitř a pozdravili, čímž jsme vzbudili letmý zájem dvou místích štamgastů. Vrchní pohotově nabízí tři Samsony 10 za 11. S volbou souhlasíme a žádáme o povolení konzumace tzv. outdoor.
Je nám ochotně vyhověno. Odcházíme ven degustovat. Pivo se všem členům komise zdálo podezřele dobré, což bylo nutné hlouběji prozkoumat. Pavew a Corny neměli nic proti 2. Stücku, ja jsem se rozhodl prověřit též třetinkovou velikost. A i zde se kvalita za rozumnou cenu potvrdila. O té ostatně nejlépe svědčí zaryté mlčení stájového jezdce týmu Pilsner Urquell Pavwa. Pokaždé nám vrchní dopřál lehkým nadmírákem.
Při placení této druhé várky jsem neodolal akční nabídce v regálu za vrchním a přidal křupky za 5! Byly tak kvalitní, že doktor prohlásil, že ty jsou zdravé a nezávadné, i když spadnou Pavwovi do poplivané hlíny u vchodu. (doktorům ale nevěřte ani slovo, protože když jsme ho s Pavwem vybídli, že může klidně sníst první, s díky odmítl a všechny radši rozdupal!!!) Mezitím se do hospody dostavili další místní síly. Vrátili jsme sklo a s pocitem naplnění nasedli na kola a zmizeli v dáli.

Slovní hodnocení 18.5.2003:
Doktor C. sehnal digi foťák (mimochodem se suprovejma fotkama nazoomovaný mouchy ze dvou cm! Škoda, že nám majitel indiánského jména „Ten, který vypadá jako zlá loutka“) prozradil, že se jedná o zdařilý model z balzy v měřítku 15:1. Vždyť kdo by zvládl takto vyfotit živý exemplář?) a autem jsme jeli zdokumentovat degustaci dne předešlého. Corny opět zvolil Samson 10 za 11, Nod-G se přidal. Řidič překonal strach, který v sobě nosil po posledním pokusu si zde objednat žlutou a zvolil žlutou. Bohužel tu byl pouze „záskok“ za originálního vrchního, takže nadmírák se nekonal, nicméně míra byla stále v toleranci. Pouze limonády bylo až po okraj sklenice. Byla za 10. Tentokrát jsme se rozhodli degustovat přímo v lokále a prověřit též nabízené menu. Utopenec 15, Klobása 18 Já a Nod-G jsme bez  zaváhání objednali utopence za 15, Corny z důvodů větší objektivity celkového hodnocení
sáhl po (bílý) tlačence. Za 23. Tlačenka byla dobrá. O co víc cibule, oto (černý) míň octa. Pivo a Utopenec za 26,- A chleba v ceně. Jeden krajíček zbyl. Tláča a pivko za 34. Dostal dýžko korunu. Když nám vrchní servíroval utopence, nemohl jsem si nevšimnout, že panáček pracuje rukama a nejspíš je automekánik… Utopenci to na chuti nepřidalo, ale díky znalosti holotropního dýchání a cvičení mantra jsem se přesvědčil, že utopence lovil ve sklenici příborem, nikoliv tím, čím si zarába na živobytí. Každopádně. Utopenec byl jemné chuti, pepře nešetře, paprika nepálivá, cibule mohlo býti dle Nod-G-ho o trochu více, podle mne dostatečně. Utopenec byl buřtoidního typu, dle původního receptu.

Mimochodem – v úterý se otvírá ve tři, ale třeba ve středu už v jednu!!!

Zapsal Klimas

Revizní den – roční výročí

 

Závěrečné hodnocení

Nebýt těch špinavejch pazour tak skutečně hospoda s osobitou atmosférou. Vynikající posezení na zápraží.



Otázky a otazníky

Kolik etap ještě zažijeme?



Bonusy

A tak vznikla jedna legenda..



23 odpovědí na “Purkarec – U Janátů”

  1. Kucííí, já chci bejt taky fkomisi. Prosím, prosím, na kole jezdím i nalitej obstojně a v pifku umim i plavat:-) Rychlé šípy, vemet mě k sobě…

  2. Jo, RuKo… To neni jen tak, stát se členem věhlasné komise Tour de BIER. Ale že si to ty, a žes nám vybudoval holýma rukama, z bahna, z nicoty, tohle diskusní fórum, tak budeš mít status „Special Guest“ jenom poprvý. Pak už člen. Máš šanci třeba ???tenhle??? víkend. Chystáme se totiž do daleké ciziny – do Kluků (Písecko). Tak teď jenom doufám, že jsem něco neprozradil 😉

  3. Tenhle weekend je fpoho. Vikimu nevěřte ni slovo, protože je to špásfrderbr a podpantoflák, kterej se fpráci moc nudí, tagže dostal za úkol zčekovat http://www.tourdebier.cz; &fcil mi tu kazí ímjo:-) Prostě se ozvi, Yce.

  4. Cituji z http://www.tourdebier.cz :
    „Na začátku byla mapa. Opředena legendami. Mapa hospod Vltavotýnska.
    Všichni žasli a šeptali si o ní s jiskérkami v očích, jaké bylo možno spatřit v těch rychlých šípů, při vyslovení slov „ježek v kleci“, nebo
    „špenát“. Dlouho a ještě déle ji potom sháněli až ji nakonec dostali!
    Podle dochtora to byla prej A5, ani ne… Tak jsem se na ní podíval a byla
    to minimálně A2! Spíš větší… Holt doktor ; ) Ještě větší překvapení bylo, že se nejednalo o žádnou speciální mapu hospod, ale cykloturistickou mapu Vltavotýnska, kterou máme od pradávna doma ; ) Tak asi tak se ten
    nápad zrodil. Ale je tu. A v votom to je ; )“

    ….Tak toto mě upřímně pobavilo… Během jara do Infocentra chodilo spousta pijících cykloturistů (nebo cyklosportujících pijáků) a dožadovalo se mapy hospod na Vltavotýnsku. Zklamala jsem je. Měla jsem k dispozici
    pouze seznam resturačních zařízení včetně seznamu značek čepovaného piva (seznam vytvořil myslím Petr Rohlena a kol.). Mapa to ale nebyla….

    Přeji hezký den a těším se na další zprávy od vás.

    Jana Kučerová

  5. Tuhle hospodu bych dal do Uneska, jako odkaz světového dědictví. Tlačenčička byla suprrr.
    Ta hospoda má kouzlo :-)….

  6. Huuuuustý! Já tu hospodu taky miluju. 100 letý záclony, stoletý brutálně prohnutý tácky pod pivo, historický obložení, plastový ubrusy na stole přichycený takovejma těma háčkama, co je máme vyfocený, stará nerez pípa ve tvaru T, nemluvící chlastající štamgasti, v regále akorát brambůrky a tatranky, sálající kamna u vchodu, hajlzl se žlábkem, s výhledem na traktůrky a pavoukem sekáčem v rohu… nemám slov.

  7. AHOJ ahoj! Tady rádio Pajda 97,3 FM a po reklamě pokračujeme v naší diskusi.

    Ptáme se docenta Pahejla, CSC. Pane docente, co vy říkáte jako odborník na fosílie a starý haraburdí na stav hospody v Purkarci po přistoupení České republiky do EU?

    Ehmm pane rredaktorre, tak já musím s potěšením konstatovat, že EU se vyhwa hospodě v Purrkarci vewkým obwoukem, nebo abychom bywi exaktní, „jenom jí to wajzwo“ a tak nám tento žiwouucí skanzen přežiw i pwo dawší genewace. Ceny zůstávají vwídné, perrsonál osobitý, kamna, sponky na igewitové ubrrusy (včetně), nerrez pípa do T, pobité stěny děrrovaným sowowitem, nemwuvící štamgasti, to vše zůstává v původním provedení. Jediný řekněme symbow, kterrý nezůstává v původní podobě je „žwutá“, kterrá má dwe přísných podmínek EU nově též bubwinky, což bylo poměrrně překvapivé, nicméně to jako příznivec tohoto wahodného tekuté považuji za řekněme dobrré.

    Pane docente, zůstává však řada nezodpovězených otazníků. Kolik berou komparzisté za role štamgastu? Uživí se hospoda pouze z peněz co prokalili komparzisté? Nezaútočí impérialisté s odznáčkem EU na tuto poslední baštu „starých bodrých časů“? Odkud se bere ona krvavá tlačenka? Přeletěl by Jan Tleskač na svém kole přilehlý sál velikosti „sASSka arény“?..

    Prro spoluprráci jsme oswoviwi též věhlasného záhadowoga pana skoro.Inga Pavewa Kozárra, řečeného Canoe. Na vyřešení těchto otázek náš tým usiwovně prracuje.

    Děkuji za rozhovor.

    I já děkuji a chtěw bych zde veřejně prohwásit, že výtěžek z tohoto vysíwání věnuji na dobrročinné účewy.

    Nic nedostanete. A odejděte!

    Awe já…

    KUŠ!!!!! $&^(*)(&*)_&$%#$#&*(~!@#$%^&*(

  8. Ahoj, provozovatelé prodali doménu AKTUALNE, což znamená konec pro HOSPODY.AKTUALNE.CZ.

    Zase nám navýšili kapacitu na dvojnásobek, takže se bude lépe pracovat. Samozřejmě nekončíme, jenom je potřeba najít nový vhodný název.. Vyhlašuji proto anketu o nový název. Možné varianty:

    1. hospody.borec.cz
    2. hospody.chytrak.cz
    3. hospody.kvalitne.cz
    4. hospody.mysteria.cz
    5. hospody.nazory.cz
    6. hospody.prodejce.cz
    7. hospody.unas.cz
    8. hospody.vyrobce.cz
    9. hospody.webz.cz
    10. hospody.wz.cz
    11. hospody.xf.cz

    Některé zhovadilosti ani nenabízím..Která se Vám nejvíce líbí?

  9. Přátelé, kamarádi 😀

    Jen kohout kokrháč několikrát stačil přivítat zlatou obruč a už tu máme pětileté (slovy pětileté) výročí Tour de BIER! Oslavy ještě potrvají celý rok a v álejích bude zase jednou pořádně nablito, každopádně to pravé výročí je jen jedno a to tuto sobotu (17.5.2008).

    Neváhejte a pište přímo Brůdžimu, v kolik a kam je start etapy, budu na vás vzpomínat se slzou v oku, toho času jako zahraniční reportér! Balónky, prvomájová mávátka a transparenty s-sebou, hudba a bohatý raut jsou zajištěny ;D

  10. Cau, mate dost dobry stranky, panove.. S tim Rudou nevim nevim… Dneska rano od nas spesne prchal, pry at se dostane domu jeste nez slunko zacne upalovat.. A kdo by to byl rek, ze se chce svedomite pripravit na post SpecialGuest pro degustace.. Randolf jedna zizniva..! ZDUR!!!

Napsat komentář: Pavlík Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Upozornit emailem na navazující komentáře. Můžete se též přihlásit k odběru bez omentování.