Mlčoun Francek – vánoční speciál

22-lezak_francek_mlcoun_francek_vanocni_special_0122-lezak_francek_mlcoun_francek_vanocni_special_02

Mlčoun Francek – vánoční speciál

dáno k ležení: 24. 10. 2010

stočeno: 11. 12. 2010

obsah alkoholu: 6,3%

EPM: 14,6°P

Po pozitivních reakcích při chutnání tohoto speciálu mohu doporučit níže uvedený recepis:

Nasypeme:           84,5% sladu plzeňského

                           15,0% sladu bavorského

                            0,5% sladu karamelového,

použijeme dvourmutový postup s chmelovarem 30-50-20% AHK ŽPČ pro 50 jednotek IBU. Do posledního chmelení ( délka varu 10´min) přidáme pro 30l piva 5ks badyánu, 3ks hřebíčku, 1ks skořice, 8g koriandru a 8g sušené kůry pomeranče. Zakvasíme spodními kvasnicemi stáčíme při cca 3,8°P. Necháme ležet 6-8 týdnů. Nalahvujeme a můžeme potěšit své blízké i vzdálené.

kopie-imag1169

7 lidem se článek líbí.

 

Klíčová slova: , ,

Komentáře: 2

Přidat odpověď »

 
  • Profilový obrázek
    narab

    Zdravím,
    letos bych chtěl podle Vás vařit mé první vánoční pivo a tak bych se chtěl zeptat na pár věcí.Várka bude 40 lt a tak mi vychází nějakých 11 gr,pomerančové kůry,není to málo?Dále si nedovedu představit hořkost 50.Můžete mi ji popsat.A ještě jeden.Můžu použít sušenou kůru z běžných pomerančů.Díky za Vaše odpovědi.Vařit chci 18.10

     
     
     
  • Francek
    Francek

    Podle mýho recepisu 11g je OK. Doporučuji kůru koupit, je jí málo a není chemicky ošetřena. Padesát jednotek IBU je odpovídající vyšší hořkost pro pivo o stupňovitosti skoro 15°. Některé dvanáctky měly v roce 1990 taktéž 50 IBU. Pro info http://beer-tours.cz/pivni-zaklady/jednotky-horkosti-piva-ibu

     
     
     
  • Přidat komentář
     
    Váš gravatar