Mlčoun Francek – vánoční speciál
Mlčoun Francek – vánoční speciál
dáno k ležení: 24. 10. 2010
stočeno: 11. 12. 2010
obsah alkoholu: 6,3%
EPM: 14,6°P
Po pozitivních reakcích při chutnání tohoto speciálu mohu doporučit níže uvedený recepis:
Nasypeme: 84,5% sladu plzeňského
15,0% sladu bavorského
0,5% sladu karamelového,
použijeme dvourmutový postup s chmelovarem 30-50-20% AHK ŽPČ pro 50 jednotek IBU. Do posledního chmelení ( délka varu 10´min) přidáme pro 30l piva 5ks badyánu, 3ks hřebíčku, 1ks skořice, 8g koriandru a 8g sušené kůry pomeranče. Zakvasíme spodními kvasnicemi stáčíme při cca 3,8°P. Necháme ležet 6-8 týdnů. Nalahvujeme a můžeme potěšit své blízké i vzdálené.
Klíčová slova: ležák francek, pivovar-týn-nad-vltavou, vánoční pivo
Zdravím,
letos bych chtěl podle Vás vařit mé první vánoční pivo a tak bych se chtěl zeptat na pár věcí.Várka bude 40 lt a tak mi vychází nějakých 11 gr,pomerančové kůry,není to málo?Dále si nedovedu představit hořkost 50.Můžete mi ji popsat.A ještě jeden.Můžu použít sušenou kůru z běžných pomerančů.Díky za Vaše odpovědi.Vařit chci 18.10
Podle mýho recepisu 11g je OK. Doporučuji kůru koupit, je jí málo a není chemicky ošetřena. Padesát jednotek IBU je odpovídající vyšší hořkost pro pivo o stupňovitosti skoro 15°. Některé dvanáctky měly v roce 1990 taktéž 50 IBU. Pro info http://beer-tours.cz/pivni-zaklady/jednotky-horkosti-piva-ibu