Aktuálnĕ

Chmel 2019

Jako každý rok trochu chmelové bilance. Po jarním řezu se babky pěkně rozjely. Já jsem je k růstu popoháněl pouze dvakrát zálivkou a to pouze kopřivovou jíchou. Takže úroda byla zase opravdu BIO kvalita, což je částečná příčina standardního nízkého výnosu. Co není dneska BIO, jako by  ani neexistovalo… Při letošních vedrech jsem babky zaléval, ale jeden čas se zdálo,… Celý článek >

 

Konečně mám pivovar i s personálem

Po mnoha letech domácího pivavaření jsem se konečně dopracoval k pořádnému pivovaru. Již to není taková malá domácí pivavarna, ale opravdický pivovar. I když to úplně nebyla má zásluha, ale mých narozenin. A tu žena usoudila, že už potřebuji něco většího, a s personálem, tak se tohoto nelehkého úkolu ujala. A řekl bych, že úspěšně. A to vlastnoručně…. A je… Celý článek >

 

iSpindel na ležáku propadl

Po radostném dokončení  této pomůcky, nastalo veliké očekávání od jeho použití. Deklarované vlastnosti jsem nanečisto odzkoušel, všechno fungovalo a dávalo naději, že bude fungovat i ve skutečném nasazení. A iSpindel byl vhozen ne do jámy lvové, ale do budoucího 12° ležáku. A děly se věci, které se daly očekávat, ale i v různých pramenech se paušalizovaly. Jde o zobrazení hustoty.… Celý článek >

 

Válcový mačkač s pohonem

Standardní válcový mačkač lze pořídit od mnoha výrobců i prodejců takřka v jednotném provedení. Jedná se o dvouválcový přístroj s pohonem na lidské sádlo prostřednictví kliky. Násypka pojme cca 3kg sladu. Před použitím je ho nutno doplnit o nádobu pro namačkaný slad a pevně zafixovat pro pohodlné točení klikou. Po testovacím klikovém mačkání, jsem se rozhodl, pro doplnění o elektrický… Celý článek >

 

Chmel 2018

Report s výsledky sklizně ŽPČ pro rok 2018 nebude optimistický. Rok byl nadměrně suchý a teplý, léto skoro středomořské. Po jarním probuzení  a zavedení babek na dráty, to vypadalo s chmelovou vegetací velice nadějně.   Ale neříkej hops, dokud chmel nenaroste… Zelená hmota přibývala, ale na květ  chmel nenasazoval.   Se vzrůstajícími teplotami začalo též přibývat zažloutlých listů a i růst… Celý článek >

 

iSpindel – elektronický hustoměr

Každý pivní domavarník má alespoň jeden z několika existujících nástrojů na měření stupňovitosti mladiny. Já jsem napřed používal hustoměr s odměrným válcem, následoval refraktometr, který si vystačí s kapkou roztoku a rychlostí odměření předchozí předčí. Toto je zvlášť markantní při fermentaci, kdy sledujeme průběh prokvašení mladého piva a odebíráme vzorky z kvasné nádoby s rizikem zavlečení infekce. Před časem se objevil… Celý článek >

 

Teploměr IKEA – FANTAST

Po mnoha negativních reportech lidí z domovařičské komunity s teploměrem Fantast z Ikey, jsem si ho pořídil, abych jej také otestoval. Prvním úkonem bylo otestování přesnosti, pro vařeni piva byla dostatečná (+-) 1°C. Teploměr je primárně určen pro kuchyňské použití, např. pečení masa, není určen pro měření tekutin ponořením sondy čidla včetně kabelu, anebo v prostředí páry. V případě, že dojde k… Celý článek >

 

Dochlazovací smyčka na spodně kvašené ležáky

Mým čerpacím a chladícím modulem  https://www.tourdebier.cz/francek/cerpaci-a-chladici-modul/ jsem schopen ochladit mladinu z teploty  80°C na teplotu o cca 1°C vyšší než je teplota chladící vody (v létě 15°C v zimě 10-11°C) za méně než 10 minut. Rychlost výborná, ale teplota mladiny na zakvašení ležáku stále vysoká. Na dochlazení jsem doposud používal umístění kvasné nádoby do lednice, kde dochlazení alespoň na 12°C trvalo… Celý článek >

 

Stojan pro protitlaký stáčecí strojek

20171103_154500

Jako stojan pro protitlakou stáčečku jsem původně použil upravenou truhlářskou svěrku. https://www.tourdebier.cz/francek/staceci-strojek/ Zkušenosti byly docela pozitivní,  porovnáním s ručním přidržováním stáčecí hlavy v hrdle láhve neporovnatelné. Ale stále jsem se zaobíral myšlenkou na využití litinového stojanu na vrtačku. Nedávno mě napadlo otočit pohyblivou část na vodící tyči a tím dosáhnout přítlaku na hrdlo lahve pomocí původně zvedací pružiny. Do objímky jsem… Celý článek >

 

Chmel 2017

20170803_121819 (2)

  Ač je to k nevíře, letošní usušený chmel je již pod střechou a rovnou v lednici…Odrůda: Žatecký poloraný červeňák. Letos jsem mladé výhony důsledně odstranil až na staré dřevo, jednou přihnojil Cereritem, občas zalil, zavedl na drátky (provázky) a jako každý rok napjatě čekal. Překvapivě jen do 3. srpna, což je nejčasnější sklizeň v mé chmelařské historii. Chmel vykazoval všechny hlavní znaky optimální… Celý článek >