Aktuálnĕ

Chmel 2021

I letos šly štoky dolů koncem srpna. Přesně 21.8.2021. Letos vegetační období bylo celkově chladnější s nadprůměrným množstvím srážek. Hnojení bylo spíš náhodné, něco jíchou z kopřiv, něco cereritem. Letos jsem použil na zavádění výhonů místo historického provazu ze samovazu lakovaný drát 0,6mm. I ten se osvědčil. A jak dopadla sklizeň? Čerstvého chmele bylo 2745 g. Usušeného je 705 g.… Celý článek >

 

Bezdrátové měření teploty

V minulém příspěvku jsem popsal stavbu regulace ohřevu varny od autora Jardy Mk. Jarda toto řízení vestavěl jako modul do homebrewářských výpočtů MyBrew. Ale také tam zakomponoval modul měření teploty ze dvou čidel s několika možnostmi signalizace. Odkaz https://mybrew.wz.cz/ , kde naleznete jak Výpočty, tak v záložce Nástroje: Řízení ohřevu i Bezdrátové měření teploty. Já akutně měření teploty nepotřebuji, ale… Celý článek >

 

Řízení varny – ESP 8266

Pro řízení varny jsem již postavil a použil několik elektronických systémů a softwarů, např. Brauanlage, BrewControl4Kreuzer, Ardbir i Raspberry Pi3 & Craftbeerpi. Každý systém šlo nakonec použít, ale vždy pro mou potřebu vyžadoval nějaké úpravy. Nedopadlo to ani s nadějnou Malinou a Craftbeerpi. Autor se tvářil a prezentoval stálý vývoj, ale asi převážily komerční zájmy a vývoj přestal publikovat. Delší… Celý článek >

 

Magnetická míchačka

Pro získání optimálního množství kvasinek, a to jak při přípravě startéru ze sušených, tak pro přípravu zákvasného množství z uložených kmenů v kvasnicové bance, je optimální použít při propagaci nějaké zařízení pro jejich dostatečné provzdušňování. Optimálním dostupným zařízením pro domácího sládka, se jeví k použití tzv. magnetická míchačka. Míchačku lze dneska relativně jednoduše pořídit na různých online shopech, nebo si… Celý článek >

 

Chmel 2020

Letošní report bude trochu optimističtější než loňský, i když loni to úplný propadák nebyl. A to z toho důvodu, že letošní vegetační období bylo po delší době srážkově mírně nadprůměrné, teplotně průměrné, takže letos žádný hice ani dlouhé sucho chmelu neškodilo. Hnojení nebylo letos směřováno na bio kvalitu, neboť párkrát jsem přihodil trochu cereritu. Sklizeň jsem letos možná trochu uspíšil,… Celý článek >

 

Zvýšení chladícího výkonu chladničky pomocí mrazáku při společném kompresoru.

Lednice typu Minsk, kterou používám již mnoho let jako spilku s teplotami 6-12°C, která měla chladící prostor společný s mrazákem jenom oddělený deskou a jednoduchými dvířky, dosluhuje. Rodina mi darovala modernější kombinovanou lednici s odděleným mrazákem, ale taky pouze s jedním kompresorem. Při testu jsem dosáhl nejnižší teploty v lednici +1°C. Pro zvýšení chladícího výkonu pomocí namraženého vzduchu z mrazničky… Celý článek >

 

Nejjednodušší výpočet sypání

Při výpočtu sypání můžeme naleznout a použít mnoho doporučovaných vzorců i vzorečků, PC programů i mobilních appek… Ale pro první rámcový nástřel je možno s úspěchem použít  tento jednoduchý vzoreček. V jednoduchosti je jeho krása. Nejsem jeho autorem, poprvé jsem ho zaznamenal ve skriptech pro Kurz výroby českého piva od Ing. Jana Šuráně  a Ing. Oldřicha Kozy. Vychází ze základního… Celý článek >

 

Leptání nerezu – test

Po přečtení článku v Pivaři č.1/2017 od Petra Novotného jsem si chtěl tuto metodu také vyzkoušet. Ale šablonky pro číslice mi nepřipadly příliš estetické. Proto jsem se pokusil o inverzní šablony, které překryjí neleptaný povrch a nechám vyleptat ohraničené okolí. V krátkosti zopakuji postup. Připravíme elektrolyt, který se skládá z dobře rozmíchané štamprle octa a lžičky soli. Jako zdroj el.… Celý článek >

 

Chlazená vana – spílečná nádoba & přípravník ledové vody

Chlazenou vanu na nápoje do hospod a barů jsem se pokusil použít na spílečnou ležákovou nádobu. Základní charakteristiky této nádoby jsou tyto: nerezové provedení izolované vany expanzní pěnou o tloušťce 5 cm, o rozměrech 56x35x28cm, což je cca 55l, chladící příkon 250W, řízení digitální regulací Danfoss s čidlem snímajícím prostorovou teplotu. Toto provedení je určeno k zabudování do stolu. Jako… Celý článek >

 

Chmel 2019

Jako každý rok trochu chmelové bilance. Po jarním řezu se babky pěkně rozjely. Já jsem je k růstu popoháněl pouze dvakrát zálivkou a to pouze kopřivovou jíchou. Takže úroda byla zase opravdu BIO kvalita, což je částečná příčina standardního nízkého výnosu. Co není dneska BIO, jako by  ani neexistovalo… Při letošních vedrech jsem babky zaléval, ale jeden čas se zdálo,… Celý článek >