Můj wit – „skoro Hoegaarden“

Po úspěšném strippingu s „Hogárdenskejma kvasnicema“, a kladném hodnocení originálního pivka,  jsem dostal chuť  tento belgický  svrchně kvašený wit prakticky  vyzkoušet. Je to jedno z mála belgických piv, které můžeme zakoupit nejenom v lahvi o obsahu 0.33l, ale i v čepované podobě, např. v hospodách řetězce „Potrefená husa“.
                                                                       kopie-imag0518
 
Začal jsem hledáním vhodného recepisu. Kde jinde než na www. Po pročtení četných www stránek jsem si vytvořil představu, jak by asi můj recept na „Hoegaardennaklonovaný“ mohl vypadat. Výsledek je vidět na níže přiloženém varném listu.
Ke stažení: hoegaarden clone.xls
 
varni-list-hoegaarden-clone-obr
 
Koriandru a pomerančové  kůry jsem nakonec dal více,  a to  1,5 g/litr, jak vidno na váze.
Jednotlivé ingredience v obrázcích:
 
  přehled

chmelovo pomerančová dávka

chmelová dávka

slad ječný

Koriandr byl nahrubo pomačkán v hmoždíři.

hmoždířím

Při chmelovaru byl přítomen také „pomerančovar“

pomerančový chmelovar

Po vychlazení na cca 21°C jsem zakvasil dávku vlastními odchovanci od  Hoegaardena, které jsem již skladoval ve fyziologickém roztoku a poté za 5dnů namnožil. Poté snížil teplotu na 19,5°C a tu udržoval až do vykvašení na 1015 FG. To bylo desátý den po zakvašení. Po stočení a snížení teploty na 5°C jsem naměřil druhý den již tlak 0,5 baru. Další den naměřeno 0,7 baru, dále 0,71 baru a devátý den 0,98 baru. Další dny stoupl tlak jen mírně na konečných 1,00 baru.

Za další týden konečně nastal čas chutnání  a hodnocení. Na srovnávací degustaci jsem zakoupil opět lahvový originál, tentokrát v Globusu. A výsledek degustace? Předčil velice mé očekávání. Vůně obou vzorků skoro identické, barva klonu mírně tmavší, pěna obou sněhově bílá, pěnivost při stejné teplotě skoro stejná, klon mírně více zakalený, já měl pivo nefiltrované, takže na dně cca 0,5 mm kvasnic, ale  nejpodstatnější byla chuť. Po napití chutě takřka opět skoro shodné – krásně zakulaceně kořenito-pomerančové, ale rozdíl byl až v dochuti, u originálu zakulacenost zůstala, u mého klonu se v dochuti koření zvýraznilo. 

Celkové hodnocení – můj klon piva wit až nečekaně výborný, vhodné pro zopakování!!!!!

vzhled klonu

Poznámka na závěr:

Na výborné symbióze vzhledu, chutě i  vůně mají velice významný podíl namnožené kvasnice, což se mi již potvrdilo i u  Hefeweizen.

A jak se dělá originál? To si můžete přečíst tady: http://www.hoegaarden.com/en-cz/ingredients_brewing/hoegaarden_white_in_9_steps.html

3 lidem se článek líbí.

 

Komentáře: 10

Přidat odpověď »

 
  • Profilový obrázek
    Vláďa

    Ahoj, chápu to dobře tak, že jsi vařil z mouky a pšeničných vloček?? V.

     
     
     
  • Francek
    Francek

    Vařil jsem i z celozrnné mouky a i z pšeničných vloček. Celý seznam ingrediencí je ve varném listu……

     
     
     
  • Profilový obrázek
    Bobr

    dneska jsem na toho hoaegaadena koukal u nás v TESKU ;), ale nakonec zakoupil an aochutnávku něco jiného. Ale až půjdu příště tož ho testnu .

     
     
     
  • Profilový obrázek
    Jarek76

    ahoj Hoegaarden mají v rajhradě v restauraci u kašny byl jsem uplně nadšenej a po 4 kousku a nedobrovolném opuštění restaurace (přítelkyně řidič ) mě to leží v hlavě

     
     
     
  • Profilový obrázek
    BuDDha

    hmm, ve varnem listu prave o mouce neni ani pismeno…

     
     
     
  • Francek
    Francek

    Ve varném listu je položka celozrnný šrot, ale protože jsem zrovna neměl pšenici, abych ji našrotoval, tak jsem to nahradil moukou, ale celozrnnou……

     
     
     
  • Profilový obrázek
    PetrP

    Jak se Vám podařilo získat ty kvasnice?

     
     
     
  • Francek
    Francek

    Zakoupením originálního „Hogádna“ v Globusu, pivo nechat cca týden v klidu, poté 9/10 objemu vypít. Zbytek – s kvasnicemi rozmnožit….

     
     
     
  • Profilový obrázek
    Tomáš

    Zdravím!
    Ako vyzerali prosím namnožené kvasnice? Tiež som ich namnožil, teraz ich chcem použiť, ale nejak sa mi nezdajú….kvasnice sú uplne svetlé, az biele, a voňajú ako víno, možno trochu nakyslé. Množil som ich roztokom dextrózy (cca 6-7 °Br), a po 2 tždňoch ešte stále pracovali (teplota najprv 17-18°C, 2. týždeň 20°C). Bojím sa, či nebudem vyrábať skôr ocot, než pivo…. 🙂 ??

     
     
     
  • Francek
    Francek

    Přibližně jako popisujete, hodně světlé a mírná nakyslost. Já je mám rozmnožené tak do pěti dnů, lepší pro rozmnožování je vyšší teplota, cca 25°C.

     
     
     
  • Přidat komentář
     
    Váš gravatar