Ležáček Malý Pívo pro Huga…Jednohrncový

Datum narození vnoučka, prý Huga, se blížil, tak jsem v neděli 9. 9. 2012 uvařil na jeho přivítání „Hugův 13°P světlý  ležáček“. Poprvé jsem použil metodu KMV (Kochmaischeverfahren), která spočívá v rozdělení vystírky na dvě části, kdy první část tvoří od 50 do 70%  celkového sypání v  cca 50% vystírací studené vody. Následuje rmutovací schema, které proběhne všechny důležité teploty až k varu. Poté přidáme do kotle druhou část studené vystírací vody, teplota v kotli klesne na cca 57- 60°C  a vložíme druhou část sypání. Poté opět přes zcukřovací teploty dojedeme až k teplotě odrmutovací a scedíme. Blíže toto schema vysvětluje: http://www.hb-tauschboerse.bplaced.net/pdf/Earlsches_Maischverfahren.pdf a s výpočtem: http://www.hb-tauschboerse.bplaced.net/Programme/EKMV_03.xls Výhody použití tzv. jednoho hrnce jsou nesporné, není žádné čerpání, ani přelévání horkých rmutů, při zachování vlastností piva, jako při dekokčním vaření.

Viz varní list:

hugo_0

Jak se tlakoval a zrál:

hugo_lezeni

 

Zakvasil jsem pomocí 125ml originálních budvarských kvasnic. Zchlazeno na 15°C studniční vodou poté 9°C lednice …  Kvašení probíhalo přesně týden.  Stočil jsem při cca 4% a jak vidno z horního grafu trochu brzo.

Po čtrnácti dnech jsem tlak mnohokrát odpouštěl – vždy na nulu, abych se dostal na tlak optimální.

odpousteni_tlaku

 

Dne 27.10.2012 jsme se konečně dočkali a vnouček Hugo byl na světě.

Večerní zapíjení na Hugovo nejen zdraví potvrdilo, že jednohrncová metoda je skutečně životaschopná. Pivo bylo se smetanovou pěnou, vyšší příjemnou hořkostí, dobrým řízem a libou jemnou vůní.

5 lidem se článek líbí.

 

Komentáře: 7

Přidat odpověď »

 
  • Pro mě zatím nejlepší pivo z produkce Francka! 😉

     
     
     
  • Francek
    Francek

    Bylo vařeno s láskou….

     
     
     
  • Profilový obrázek
    lsedlak

    Dobrý deň,

    mláto sa po scedení nevysladzuje ?

    Zdravím.

     
     
     
  • Francek
    Francek

    Zdravím,
    po scezení přece není co vyslazovat. Maximálně ještě to mláto na patoky…..

     
     
     
  • Profilový obrázek
    lsedlak

    Zdravím,

    mal som samozrejme na mysli pridávanie horúcej vody pri scedzovaní tak aby som dosiahol celkový objem sladiny cca 28 l pri 13,3°

     
     
     
  • Francek
    Francek

    Přibližně stejné množství vyslazovací vody o teplotě cca 78°C jako bylo použito na vystírání. Např. vystírání do 28 l, na vyslazování použiji cca 27 l. Množství vystírací vody u světlých piv cca 1kg sladu na 4l vody, u tmavých 1kg sladu na 3l vody.

     
     
     
  • Profilový obrázek
    lsedlak

    Ďakujem za informáciu.

     
     
     
  • Přidat komentář
     
    Váš gravatar