QR i pivo

Kdo jste se dostali po sejmutí tohoto QR kodu

www

z pivní lahve

sam_1033-2

 

na tuto stránku, budete odměněni mnoha informacemi o pivu, které jste zkonzumovali, nebo se konzumovat chystáte. Z běžné etikety z piva z běžného pivovaru se Vám tato data vydolovat  určitě nepodaří.

Základní údaje:

Tmavý ležák o stupňovitosti 13,8°P s 5,3% obj. alk.,

hořkostí 25 jednotek IBU, který dostal poetickej název

 

„13 černejch fleků“

 

Kdo ještě neuhádl proč tento název, tomu napovím. Je to klon „Flekovské třináctky“.

Než jsem se pustil do vaření, hledal jsem informace, jak klon dát dohromady. Pěkná reportáž z návštěvy Flekovského pivovaru byla od autora „Almanacu“ Horsta Dornbusche na této adrese:

http://www.brewersassociation.org/pages/business-tools/publications/the-new-brewer/online-extras/show?title=style-spotlight-bohemian-dunkel

Obsahovala i takřka celý postup se sypáním. Již jsem byl rozhodnut vařit tohoto flekovského černouška dvourmutovou dekokcí, když jsem narazil na odkaz, kde autor popisuje použití mé nyní oblíbené varné metody označované jako KMV při vaření právě Flekovkého klonu. Postup, kterým jsem vařil i poslední na těchto stránkách popsané „Hugo Malý pívo“,  jsem nazval JEDNOHRNEC.

Odkaz:

http://hobbybrauer.de/modules.php?name=eBoard&file=viewthread&fid=1&tid=11453&page=2&orderdate=ASC

Postup KMV jsem upravil podle níže uvedeného teplotniho schématu

7

Kvasnice byly použity z pivovaru Strakonice, asi W95. Zakvašeno bylo při teplotě 8°C, se snížením až na 5°C a opětovným zvýšením na 7°C. Stočeno bylo po 10ti dnech při 8,2°Brixech (4,3°P) do 2 KEG 15l soudků. Ležení probíhalo při 2°C, přetočeno po 12ti dnech pod ochranou CO2 do 0.3 a 0.5l lahví a jednoho 15l KEG soudku. Při přetáčení proběhla první degustace a její výsledek napovídá, že po plnohodnotném ležení bude „13 černejch fleků“ vynikající.

A byl.

Na první pohled barvy silně tmavé, skoro černé. V silném protisvětle ukazuje krásné rubínové odlesky. Pěna je hustá, krémová, barvy světlé béžové. V chuti plný s praženým nádechem, sladovým patrem  a na závěr příjemně chmelově hořký. Opravdu pivo k pravidelnému vaření. Konečná stupňovitost byla 8°Bx=4.1°P,  takže má opravdu 5.3% obj. alk.

Není QR etiketa prima?

Buďte první, komu se toto líbí.

 

Komentáře: 12

Přidat odpověď »

 
  • Doporučoval bych upustit od „speciálních“ QR kódů a zůstat u základního čtverečkového. Jinak to nejsou schopný standardní čtečky přečíst, nebo s potížema (prohnutí apod..), čímž to ztrácí veškerý kouzlo.. :p

     
     
     
  • Francek
    Francek

    To už jsem taky zjistil, čím jednodušší, tím čitelnější….

     
     
     
  • Profilový obrázek
    Jenik

    Ahoj, prosím, nenašel bys ještě sypání a chmelení tohoto moku? Na uvedeném odkaze se mi v dnešní době již nedaří nic najít. bluepatch@email.cz

    Děkuji moc

     
     
     
  • Francek
    Francek

    Poslal jsem článek na email….

     
     
     
  • Profilový obrázek
    Martin

    Ahoj taky bych Tě rád požádal o sypání a chmelení tohoto piva.
    Díky moc Martin

     
     
     
  • Francek
    Francek

    Odesláno na email

     
     
     
  • Profilový obrázek
    jan

    ahoj můžu také poprosit o recept díky Honza
    heslovnik@seznam.cz

     
     
     
  • Francek
    Francek

    Posílám na email.

     
     
     
  • Profilový obrázek
    Zdeněk Veselý

    Ahoj, take by me zajimalo sypani a chmeleni, jsem zacatecnik a chtel bych se zeptat, proc z lezackeho soudku 15l bylo pivo staceno do jineho 15l, kdyz by se to dalo pit rovnou z lezackeho tanku ne?

     
     
     
  • Francek
    Francek

    a) Slady: plzeňský 55%, mnichovský 30%, karamel 15% + barvící 5% (dáváme do várky až při odrmutování před čerpáním na scezování)ze součtu sladů na vsádku. Chmelení cílíme na 28IBU, při stejných třech dávkách v časech 110, 100 a 5 minut chmelovaru.

    b) Ano, dalo by se to pít i z ležáckého bez přetočení, přetočením eliminujeme možnost kontaminace mrtvými kvasinkami během dlouhého ležení s dopadem na chuť i vůni piva a také významně snížíme zákal. I když módní vlna, která se nyní valí různými diskuzemi tvrdí, že odkalujeme časným upíjením až do úplného vyprázdnění…..

     
     
     
  • Profilový obrázek
    David

    Ahoj, prosím Tě, můžeš mi upřesnit ten postup KMV? Jsem začátečník. Vařím v hrnci ibrew infuzí a tento postup by mohl být dalším vylepšením. Nevím, jestli mám vyndat ten vnitřní hrnec se sladem před varem v kroku jedna (po nahřátí a pauze na 72). A jak je to s vyslazováním. Dík

     
     
     
  • Francek
    Francek

    http://www.hb-tauschboerse.bplaced.net/Downloads.html
    Tady máš vysvětlení přímo od autora. Je to postup s povařením, bez přelévání rmutů, podobně jako dekokce, takže rmutování v jednom hrnci. Scezování se dělá klasicky ve scezovací nádobě. Ty bys asi musel ten vnitřní hrnec vyndat a buď ručně nebo míchadlem míchat.

     
     
     
  • Přidat komentář
     
    Váš gravatar