„Šroťák“

Při náhodném rozhovoru se známým jsem se dozvěděl, že u nich na chalupě zahálí po skončeném obchodnickém podnikání kávomlýnek. Slovo dalo slovo a mlýnek se objevil u mě doma. Hned napoprvé mě překvapil svou váhou, má  snad 20kg.

p1090147

Po rozebrání mlecí hlavy a jejím přenastavení tak, aby bylo vhodné pro šrotování sladu, jsem udělal výkonnostní test. Výsledek: 1,2 kg/min.  To mě překvapil podruhé. 

p1090149

Po doplnění o nerezovou násypku na cca 3kg sladu a trubky odvádějící šrot do vědra byly úpravy dokončeny. 

p1090148p1090151

2 lidem se článek líbí.

 

Klíčová slova:

Komentáře: 11

Přidat odpověď »

 
  • Profilový obrázek
    Černík Marcel

    Dobrý den. Mám zhodný kávomlýnek, prosím o radu jak nejlépe nastavit mlecí kameny pro mletí sladu. Děkuji.

     
     
     
  • Francek
    Francek

    Aby člověk pochopil system, tak je třeba nejprve mlýnek rozebrat. Odstranil jsem dorazy na nastavování hrubosti mletého kafe. A hlavním šroubem jsem nastavoval hrubost při zkušebním mletí tak, až se mi zdála dobrá. Popis se zda strucny a nesrozumitelný, ale az to rozeberes, tak ti bude vse jasné…..

     
     
     
  • Profilový obrázek
    Boban

    Ahoj, mám ho taky doma, ale zjistil jsem že zvlhčený slad to nebere, normálně se mi to rajblo.

     
     
     
  • Francek
    Francek

    Vlhčení jsem nezkoušel, ale pro navlhčený slad bude mít mlýnek příliš velkou rychlost a vlhčení bude vhodné asi spíš pro válcové mlýnky.

     
     
     
  • Profilový obrázek
    Petr Urbanek

    Dobry den. Prosim o radu jak nastavit mlynek. Mam totozny s Vasim a nejde mi nastavit jinak nez jen ze mele doslova mouku. Muzu poslat i foto rozdelaneho. Dekuji a zdravim

     
     
     
  • Francek
    Francek

    Viz email

     
     
     
  • Profilový obrázek
    Ondřej Hadaš

    Zdravíčko,
    také jsem získal stejnou nagemu. Budu brzy rozebírat a čistit. Je možnost mi také přeposlat ten e-mail?
    Děkuji Vám
    Ondra

     
     
     
  • Francek
    Francek

    Zkusím ho najít.

     
     
     
  • Francek
    Francek

    Email jsem už nenašel, ale co si pamatuji, tak hrubost mletí se nastavuje centrálním šroubem s koncem do kužele a doraz kolmým šroubem zasahujícím do kužele.

     
     
     
  • Profilový obrázek
    Ondřej Hadaš

    Děkuji, za odpověd. Již jsem rozebral a je to lehce pochopitelné jak nastavování funguje.

     
     
     
  • Francek
    Francek

    🙂

     
     
     
  • Přidat komentář
     
    Váš gravatar