Hustoměr versus refraktometr

Donedávna jsem pro zjišťování množství cukrů v mladině používal hustoměr pro obecné použití s měřícím rozsahem 1,000-1,100kg/litr.

imag1023

Na přepočet na stupně °P (Plato) jsem používal jednoduchý přepočet, ne úplně přesný, ale plně pro domácí praxi dostačující. Hodnotu odečtenou na hustoměru zmenšíme o jednotku a vydělíme čtyřmi a násobíme 1000. (Např.: odečteme na stupnici 1,048, zmenšíme  o 1, dostaneme 0,048, dělíme 4, dostaneme 0,012, vynásobíme 1000 a máme klasickou dvanáctku ve stupních °P.) Pivovarský cukroměr je cejchován pro koncentraci roztoku pivní mladiny ve hmotnostních %. (např. 100g mladiny s naměřenými 5% obsahuje 5g cukrů a ostatních nerozpuštěných látek v mladině). Při měření mladého piva při kvašení měříme již pouze tzv. zdánlivé hmotnostní procento zbývajících cukrů a nerozpuštěných látek, neboť v tomto případě neměříme vodný roztok, ale směs vodného roztoku a lihu. Nevýhodou měření areometry je nutnost měření při teplotě roztoku 20°C, při které jsou cejchovány i velikost potřebného vzorku,. Já používám jako měrný válec trubky z mědi, s objemem tak velkým, aby zrovna při hodnotě 1,000 ještě plaval. Dříve jsem měl trubku novodurovou, ale špatně přenášela teplo a vzorek se pomalu ochlazoval na teplotu 20°C obtékáním studené vody. Použitím měděné  trubky o průměru 35mm se ochlazování vzorku studenou vodou razantně zrychlilo.

imag1020

Po získání informace o možnosti zakoupení i zaslání reflektometru za přijatelnou cenu – zde: http://cgi.ebay.com/Brix-Refractometer-0-18-Low-Sugar-CNC-Maple-SAP-New-/230504639454?pt=UK_BOI_Electrical_Test_Measurement_Equipment_ET ), byť až z Hongkongu, jsem neodolal a po zaplacení PayPalem  20,80 GBP ve čtvrtek jednoho týdne, jsem kýžený přístroj obdržel následující týden ve středu. Vybral jsem rozsah 0-18% Brix. Po rozbalení

imag1018

imag1017

jsem okamžitě provedl kalibraci na destilované vodě a poměřil zbytkový cukr v zrovna zakoupeném a konzumovaném pivě. Vzorkem  byl „Radegast ležák Premium“ s deklarovanými 5% alkoholu obj. Stupnice refraktometru ukázala 5,8° Bx.  Jednotky podle Brixe (°Bx) jsou vlastně hmotnostní % cukru v čistém vodném cukerném roztoku. Proto je nutno, při zkoumání prokvašenosti pomocí refraktometru či měření zbytkového cukru, znát původní stupňovitost mladiny anebo množství alkoholu ve vzorku vzhledem k ukazované hodnotě refraktometrem a možnosti započítání opravné korekce. Lze to provést podle tabulky:

korekturtabelle

http://www.nordbrauertreffen.de/magazin/wp-content/uploads/2007/06/refraktometer-korrekturtabelle.pdf

Event. podle níže uvedených programů:

refractometrie

http://www.hb-tauschboerse.bplaced.net/Programme/RefraktoSP_2.8.xls

anebo  program Promash anglickyv sekci % alkohol:

promash-alc

http://www.promash.com/Software/evaldownload.html

Vzhledem k malému množství nerozpuštěných látek v mladině, můžeme opět pro domácí praxi dát rovnítko mezi °P a °Bx. Uvedené programy jsou schopny udělat i přesnější porovnání. Pro uvedený příklad s Radegastem je skutečný zbytkový cukr 3,9°P a zdánlivý (to co naměříme na stupnici hustoměru event. pivovarského cukroměru) 2,1°P.

Pěkně to lze demonstrovat i na programu malá pivní analýza:

kleine-bieranalyze

http://www.hb-tauschboerse.bplaced.net/Programme/Bieranalyse_1.6.xls

Slovníček:       scheinbarer – zdánlivý

                      tatsachlicher – skutečný

                      vergarungsgrad – stupeň prokvašení

                      ablesung – odečtení

Další příklady jsou v tabulce

značka EPM (°P) Alk. obj. (%) Refraktometr (°Bx) Zbytkový cukr zdánlivý (°P) Zbytkový cukr skuteč. (°P)
Radegast 11,4 5 5,8 2,1 3,9
Moje 13,8 4,6 8,8 5,3 6,9
Kvasar ČH 13 5,7 6,7 2,4 4,4

Z tohoto prográmku lze také vyvodit, že při udávaném % alkoholu obj. a naměřené hodnotě zbytkového cukru refraktometrem 5,8°Bx pivo Radegast Premium má původní stupňovitost mladiny 11,4°P. A u Kvasaru dostaneme výsledek 13°P EPM. Také můžeme zpětně při naměření zbytkového cukru hustoměrem a zjištění hodnoty zbytkového cukru refraktometrem určit původní stupňovitost mladiny.

Jak vidno, oba přístrojky se vhodně doplňují a nelze jeden nebo druhý zatratit, či jeden nebo druhý pouze velebit.

Závěrem chci zdůraznit, že zde uváděná fakta jsou pouze  mé poznatky a zkušenosti a mohou obsahovat nepřesnosti. Pokud o nějakých  uváděných skutečnostech někdo pochybuje, anebo ví,  že jsou z podstaty nepravdivá či matoucí, prosím o uvedení jich na pravou míru.

21 lidem se článek líbí.

 

Klíčová slova:

Komentáře: 16

Přidat odpověď »

 
  • avatar
    YVAN

    práve mi doviezol kurier hustomer tak som ho dal do 20°vody a ukazuje mi ma stupnici 1003. Je to v poriadku nemalo by to byť rovných 1000.

     
     
     
  • avatar
    Francek

    V pořádku to není, mělo by to být skutečně 1.000.

     
     
     
  • avatar
    YVAN

    Tak som naň namotal trošku teflonovej pásky (Keby som to chcel reklamovať) a tým som ho zaťažil . Teraz ukazuje rovných 1000. Môže byť?

     
     
     
  • avatar
    Francek

    Určitě jsi vyrovnal chybu, ale jednodušší by bylo od naměřené hodnoty odečíst 0,003….Hlavně si myslím z důvodu čištění a sanitace hustoměru.

     
     
     
  • avatar
    YVAN

    Kedy je vhodné stáčat do fliaš? Pri akej hodnote na hustomeri? Podľa pivopočtov pri hodnote 1013-1015. Podľa samotného hustomera od 1000-1006. Je pravda že hustomer je od Mr. Sladek a neviem či tá hodnota neplatí pre mladinové koncentráty s použitím dropsu do fliaš. Pred začiatkom fermentácie 13.1.2011 som nameral 1044 dnes 1020. Varené zo sladu. Ja by som to stáčal pri 1013 čo môže byť tak o dva dni. Je to moja prvá várka tak aby som sa to spravil správne. Ďakujem za radu.

     
     
     
  • avatar
    Dr. Eddie

    Ahoj,
    Stranky mas bajecny a asi nevadi kdyz Ti za ne podekuji jmenem vsech navstevniku. Jako pro spoustu jinych mi jsou inspiraci a zdrojem optimismu k dalsimu pocinani. Pises hezky, srozumitelne a navodne.
    Co ale nedavam je tahle zalezitost s refraktometrem. Myslel jsem, ze kdyz mam refraktomer cejchovan v SG wort tak mi ukaze stejnou hodnotu jako hustomer – jen ma tu vyhodu, ze v nejakem rozmezi (10-30 st C) se nemusi kompenzovat teplota. Stupnice Brix je pak jen zobrazeni tehoz na jinem meritku.
    Nebo se pletu a hustomer ukazuje specifickou hmotnost roztoku (vcetne vseho pevneho bordelu na jednu stranu a CO2 na stranu druhou), zatimco refraktomer bere v potaz jen cukr?
    Dikec Eddie

     
     
     
  • avatar
    Francek

    Zdravím,
    jednotky Brix, Plato i SG jsou přibližně stejné, ale jenom pro měření vodných roztoků cukrů. Tzn. po chmelovaru by jsi měl naměřit cca stejné hodnoty. Při kvašení do roztoku přibývá líh a jinak se chová k hustoměru, proto používáme hodnoty zdánlivého prokvašení a na skutečné přepočítáváme, a jinak ke světlu při refraktometrickém měření v hodnotách Brix, kdy pomocí tabulek, nebo programů uvedených v článku přepočítáme na hodnoty Platona nebo SG. Nejnázorněji tyto vztahové věci ukazuje poslední prográmek Bieranalyse.

     
     
     
  • avatar
    Pedro

    Podle většiny zdrojů by mělo stočení po prvním kvašení proběhnout při 4,5 – 4,8 zbytkového cukru. Myslí se tímto číslem zdánlivý nebo skutečný zbytkový cukr? Je to dost velký rozdíl!

     
     
     
  • avatar
    Francek

    Jedná se o zdánlivý extrakt, doporučuji kvasit na číslo 4 i méně, kvůli odpouštění nadměrného tlaku.

     
     
     
  • avatar
    Tomáš

    Ahoj.
    Nedávno se mi rozbil hustoměr a tak teď musím používat jen refraktoměr, ale objevil sem stránku která se věnuje vínu a patří tam i monitorování fermentace refraktoměrem viz.( http://www.musther.net/vinocalc.html#monitorferment ) Všechny hodnoty co potřebuju určim s refraktoměrem takže v blízké době ani hustoměr kupovat nechci. Dělal jsem pokus na Plzeňskej 12°… vstupní hodnotu jsem vyčet na internetu že Pilsner má stupňovitost 11,7°P refraktoměrem jsem naměřil hodnotu Brix 6,5°. Pak výpočtem jsem zjistil zbytkový cukr 4,7°P a alkoholu 4,3% což se liší o desetinu s údajem na lahvi takže s přesností jsem spokojenej 🙂 Ještě moje otázka na stáčení při sekundárním kvašení, existuje nějaká hodnota skutečného cukru pro správné stočení v závislosti na EPM případně výpočet vol. Co2 z hodnoty skutečného zbytkového cukru? Nebo jakákoliv tvoje rada, zkušenost při jakých hodnotách stáčís a tak?

     
     
     
  • avatar
    Francek

    http://www.hb-tauschboerse.bplaced.net/Programme/Bieranalyse_1.6.xls

    Koukni na tento prográmek, asi jsi někde udělal chybku, zbytkovej cukr 4,7°P je mimo realitu.

    Já stáčím dvanáctku při hodnotách 3,9-4,1°P, osmnáctku při cca 6-8°P. Takřka vždy odpouštím

     
     
     
  • avatar
    HOnza

    Ty excelovské tabulky nejde stáhnout, hlasi to chybu 404 na tom hostingu.
    Když mi ukaze refraktometr na hotovem pivu 8 % brix, jak zjistím kolik to ma alkoholu? Je na to kalkulator?

     
     
     
  • avatar
    Jan

    Odkaz je neplatný, můžete jej opravit?

     
     
     
  • avatar
    Francek

    Kalkulátor je např. tady: http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/ . Při měření refraktometrem je třeba napřed udělat korekce, právě z důvodu obsahujícího alkoholu v mladém pivu podle tabulky, která je v článku.

     
     
     
  • avatar
    Francek

    Nemohu, stránka ze které jsou odkazy je nefunkční pouze částečně, viz: http://www.hb-tauschboerse.bplaced.net/Downloads.htm. Snad to autor dá do pořádku.

     
     
     
  • avatar
    Francek

    Tak autor to zase uvolnil, takže to jde opět stáhnout.

     
     
     
  • Přidat komentář
     
    Váš gravatar